Co zrobić z wiśni
Aktualnie trwa sezon na wiśnie i to zmusza nas do myślenia o tym do czego możemy wykorzystać te piękne soczyste owoce i jak zachować ich cudowny smak. Ponadto wiśnie są jednymi z najbardziej zdrowych owoców. Większość ich miąższu składa się wody (80%) a reszta to owocowy cukier. Wiśnie są bogatym źródłem witamin i minerałów.
Wiśnie są bardzo zdrowe i wspomagają ludzkie trawienie. Maja korzystny wpływ na tarczycę, oczyszczają krew, wątrobę, nerki i pomagają wydzielać soki trawienne. Jest to bardzo dobry przeciwutleniacz, który opłaca się regularnie konsumować. Poniżej znajdziecie sposoby na ich przechowywanie.
Oczywiście idealnie jest zebrać świeże owoce, z których można wycisnąć najwięcej korzystnych substancji. Z wydrylowanych wiśni można zrobić na przykład tradycyjny placek owocowy. Dobrym pomysłem są również wiśniowe knedliki posypane twarogiem. To jest dopiero bajka.
Z wiśni można również przygotować pyszne dżemy, kompoty i inne przetwory. A surowe idealnie się nadają do dekoracji przy różnych deserach i okolicznościowych tortach. Również mrożone wiśnie zachowują wiele swoich wartości odżywczych. Można je mrozić z pestką i bez pestki. Jest to świetny pomysł, bo dzięki temu o każdej porze roku możecie mieć cudowne wiśnie i bez problemu zrobić z nich ciasto albo napełnić knedliki. Wiśnie są wręcz idealne do zrobienia z nich przepysznego likieru.
Jeśli lubicie eksperymentować, możecie wiśnie wysuszyć. Aby nie straciły swojej soczystości lepiej jest je suszyć w całości aż do chwili kiedy dojdzie do wyraźnej redukcji wody (z przeciętego owocu soki same wypływają). I dopiero po tym należy wydrylować i dosuszyć. Wtedy wiśnie będą z grubsza takie jak rodzynki. Wiśnie są jednymi z najzdrowszych owoców i dobrze nadają się do przechowywania dzięki temu można z nich korzystać przez cały rok.