NATYCHMIAST WYSYŁAMY! dostarczenie w ciągu 3 dni
W czy najlepiej upiec babkę?
Babka należy do jednych z popularniejszych wypieków. Wielu z nas ma swój ulubiony i wypróbowany przepis, z którego korzysta. Może potrzebujecie jeszcze porady, jaką formę do pieczenia wybrać.
Na rynku mamy całą rzeszę pojemników do pieczenia ciast. Preferencje są różne, komuś pasuje ceramika, innym stal nierdzewna, ewentualnie emaliowana, innym sylikonowa. Nie daleko w tyle pozostaje aluminium, szkło lub formy z „nieprzylepnym“ dnem. Można powiedzieć, że największy triumf święci ceramika. Babka, którą robi się w takiej foremce ma zazwyczaj równomierniejszą strukturę, niż w innych. Bardzo często jest używana forma sylikonowa. Jej główną zaletą jest fakt, ze nie musisz jej smarować tłuszczem. Wiele użytkowników jest bardzo usatysfakcjonowanych taką foremką. Można usłyszeć opinie, że babka z sylikonowej formy ma lepszy smak i nie przypala się.
Świetną babkę można też upiec w szklanych formach żaroodpornych. Doświadczone kucharki mówią, że należy wymazać dno tłuszczem i posypać bułką tartą, kokosem lub grubą mąką. Na dodatek, dobrze wiedzieć w jakiej fazie jest nasze ciasto. W ostatnich latach bardzo modne zrobiły się żeliwne naczynia, są ciężkie, ale nasi przodkowie dobrze wiedzieli , dlaczego warto ich używać. Do dostania jest forma na babkę. W przypadku metalowych materiałów, jeśli nie możesz wyciągnąć ciasta z formy, możesz wykonać sztuczkę. Umieść formę w mokrym ręczniku i za chwilę ciasto się odlepi. Jeżeli szukasz przepisu na smaczną babkę, możesz wypróbować ten poniżej: Szybka babka olejowa 3 jajka, szklanka cukru pudru, 2 szklanki grubej mąki, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1/2 szklanki mleka, proszku 1/2 do pieczenia, skórkę z cytryny, trochę wanilii, rodzynki namoczone w rumie. Ubić żółtka i cukier do czasu, gdy konsystencja się zabieli , następnie to kropla po kropli dodaj olej, mieszając. Nasypać startą skórkę z cytryny i na przemian mąkę i wlać mleko. Wreszcie, posypać trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i rodzynkami. Całkowicie na koniec dodać ubitą śmietanę. Możesz zrobić specjalny tort, gdy podzielisz produkty na dwie części, do jednego z ciast dodasz łyżkę kakao. Wybraną formę dokładnie natrzyj masłem i bułką tartą. Piec w temperaturze 150 ° C. Czy ciasto jest zrobione możesz sprawdzić patyczkiem.