Jak przechowywać przyprawy
Lubisz gotować? Potrzebujesz zawsze szeroką gamę przypraw i ziół do dyspozycji. Aby zachować smak i jakość na dłużej, należy przestrzegać pewnych zasad. Przyprawy i zioła znacznie wyostrzają smak żywności, także uczestniczą w tworzeniu śliny i soków trawiennych. Niektóre z nich mogą mieć również inne funkcje, takie jak wsparcie dla jelit, przyspieszają metabolizm.
Jeśli chcesz zachować wysoką jakość przypraw na dłużej, konieczne jest, aby przestrzegać pewnych zasad dotyczących przechowywania. Przede wszystkim, chodzi o wilgoć, światło i ciepło, które nie sprzyjaja przyprawom. W związku z tym, idealne do przechowywania ziół, jest ciemne i suche miejsce o temperaturze pokojowej. Oczywiście, że nie zaleca się przechowywać zioł przy płycie kuchennej lub innego źródła ciepła. Również wilgoć, która towarzyszy gotowaniu nie jest dobra. Przyprawy właśnie z powodu tych negatywnych wpływów, pokrywaja się pleśnia i należy je wyrzucic.
Na przyprawy, należy znaleźć miejsce, gdzie będą pod ręką, ale należy je chronić przed niekorzystnymi skutkami. Jak długo przyprawy wytrzymają? Całe przyprawy (goździki, pieprz, itp) można użyć około 3–5 lat, przyprawy mielone z maksymalną jakością około sześciu miesięcy do roku. Z tego powodu idealnie jest kup[ować całe przyprawy. Pomyśl o magicznych zapach, które rozwijają się, ze świeżo mielonych ziren. W związku z tym wskazane jest, aby mielić je w maszynce do przypraw. Jeśli chodzi o przechowywanie oleju i nnych przypraw w płynie, zasady są bardzo podobne. Wybierajcie ciemne szkło lub ceramiczne pojemniki.
Każda przyprawa ma swoje przeznaczenie. Ale może założyć, że przyprawy należy dodać do potrawy w drugiej połowie gotowania. Niektóre przyprawy i świeże zioła w szczególności należy podawać tuż przed zakończeniu gotowania. Także uważaj na ilość dodawanych przypraw, aby nie zepsuć potrawy. To byłby wstyd.