NATYCHMIAST WYSYŁAMY! dostarczenie w ciągu 3 dni
Orientuj się w wyborze noży kuchennych
Noże kuchenne oferują wielki wybór. Różnią się one w zależności od celu, materiału, kształtu i rodzaju ostrza. Przy wyborze noża jest ważny materiału ostrza ale także uchwyt. Najczęściej noże kuchenne są ze stali, która jest nie tylko trwała, ale także higieniczna. Jeśli chcesz naprawdę dobre ostrze powinno się mieścić w twardości pomiędzy 55–58 HRC. Dziś na rynku są dostępne noże z innych materiałów, takich jak ceramika, stal połączona z powierzchnią tytanową.
Uchwyt jest przeważnie wykonany z drewna, metalu lub tworzywa sztucznego. Każdy materiał ma różne zalety i wady. Bardzo wygodny wydaje się być uchwyt z plastiku, który jest łatwy w utrzymaniu, a nawet ma tendencję do regulacji w porównaniu do metalowego nie wyślizguje się z ręki. Jeśli uchwyt ma ergonomiczny kształt, to lepiej z nim manipulować. Od ostrza oddziela go tarcza. Z higienicznego punktu widzenia nie jest dobrze, gdy pomiędzy uchwytem, osłoną a ostrzem są szpary. Ponadto, przewidziane zastosowanie zależy od długości ostrza. Bardzo krótkie ostrze może wykonywać różne prace dorywcze, obieranie lub przycinanie. Średnia długość ostrza dobrze wyrzeźbi warzywa, owoce lub mięso. Długie ostrze nadaje się do cięcia ciasta lub pieczywa.
Ostrze może być gładka lub falista. Gładkie nadaje się do krojenia twardych warzyw, mięsa i sera, faliste można używać podczas cięcia chleba i owoców miękkich. Ostrze o gładkiej krawędzi będzie kroić mięso, warzywa, owoce, można użyć podczas cięcia miękkich i twardych pokarmów, takich jak mięso, warzywa, owoce. Z tym ostrzem można również obierać. Ostrze o falistym kształcie nadaje się do cięcia miękkich żywności (pomidory), mający stałą powłokę lub skorupę (chleb, smalec). Ten nóż jest długi i ma szerokie ostrze z falistym ostrzem. Tak samo dobrze jest nim kroić szynkę, pieczeń, ale i ciasto. Na rynku są również specjalne noże, takie jak obierający z zakrzywionym ostrzem.
Innym szczególnym nożem są noże stekowe z gładkim lub falistym brzegiem ostrza. Istotą tych noży są ostre końcówki, które łatwo dostają się do mięsa. Salami nóż znów charakteryzuje się cienkim i elastycznym, ząbkowanym lub falistym ostrzu, noże do łatwego krojenia. Noże do sera mają specjalnie ukształtowane ostrze z otworami. Dzięki nim plasterki sera nie przylegającą do tarczy. Niektóre noże posiadają podwójny szczyt ułatwia to rozdzielenie plastrów sera. Zadbaj o noże w odpowiedni sposób i nie zapomnij, że niektóre z nich mogą być zaostrzone w domu.