Zrób domowe lody
Podczas gorącego lata zawsze szukamy tego, co nas ochłodzi. Jedną z możliwości jest sorbet, lody i lizaki lodowe. Zrób je samm w domu. Zarówno da Ci to przyjemność i robisz coś dla swojego zdrowia, gdyż wiesz, co dajesz do jedzenia. Możesz to zrobić bez zbędnych tłuszczów roślinnych, emulgatorów i środków barwiących. W skrócie, domowe lody w smaku to coś zupełnie innego.
W produkcji lizaków lodowych możesz również używać własne owoce jak: truskawki, maliny lub morele, które zapewne będa smaczniejsze. Może zdecydujesz się na wodniste lizaki lodowe? Wyobraźnia nie ma granic. Jeśli wolisz miękkie i puszyste lody, to musi być mieszać je w każdej chwili. W tym czasie, nie wytwarzają się duże kryształy wody. Dokładnie i często mieszać, aby cieszyć się gładkimi lodami. Oczywiście są nowoczesne narzędzia, które mogą pomóc. Niektóre roboty kuchenne mają specjalną miskę chłodzącą. Jeśli chcesz oszczędzic trochę pracy łatwiej zakupić maszynkę do lodów lub Sorbet Maker.
Zrób lody truskawkowe 500 g truskawek, 70 g cukru lub ok 5 łyżek miodu (według gustu), sok z połowy cytryny, 250 ml śmietany lub 250 g twarogu. Wszystko dokładnie zmiksować na lekki krem i dać do miski. Rzotwór mieszance w co chwilę, zgodnie z opisem powyżej. Płynem możemy również wypełnić przygotowane formy lub filiżanki. Teraz formy mają głównie zabawne kształty, które zadowolą nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Wkładając wykałaczki uzyskasz domowe lody na patyku. Do filiżanek, można wstawić małe łyżeczki.
Te lody truskawkowe można dalej dekorować i modyfikować, np. zwieńczyć polewą z czekolady. I na koniec mała wskazówka. Czy wiesz, jak najlepiej wyciągnąć gotowyc lizak lodowy z form? Przepłukać dno w gorącej wodzie, a następnie po prostu wyciągnąć.